Hírek

Hárommillió lakást újítana fel a kormány

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Az otthonteremtési államtitkár szerint 3 millió magyar lakást fel kell újítani energetikai szempontból, néhány hónap múlva pedig meg is jelennek az erről szóló pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében.

Magyarországon nincs szükség évi 40 ezer új lakásra, az 500 ezer kiváltandó lakás helyett kell fokozatosan újakat építeni. 2012-ben újra 25-30 ezer lakás épülhet, majd a következő évtől évi 30 ezerrel stabilizálódhat a piac - mondta Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára pénteken a XI. Készház és Passzívház Vásárt kísérő konferencián.

A 4,2 milliós magyar lakásállományból 500 ezer megfelelő energetikai szempontból, de 3 milliót fel kell újítani, erre jelennek meg néhány hónap múlva a pályázatok az Új Széchenyi Terv keretében - jelentette be az államtitkár.

Az államtitkár által idézett adatok szerint Nyugat-Európában 150 kilowatt energiát fogyasztanak átlagosan a lakóépületek évente és négyzetméterenként. Magyarországon a felhasználás 250 kilowatt, így van miből megtakarítani. Az uniós norma új házra 50 kilowatt, de ha Magyarország a felújításra uniós támogatást akar szerezni, akkor a felújításoknál is alá kell menni a fajlagos 50 kilowattos felhasználásnak.

Módosítás dátuma: 2010. november 16. kedd, 16:10

Bővebben...

 

Gyárat épít a Henkel Tatabányán

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Zöldmezős beruházással ragasztógyárat épít a Henkel a Tatabánya-Környe ipari parkban.

Az új üzem a növekedés alapja lesz a közép-kelet-európai  régióban. A gyár és a hozzá tartozó logisztikai központ előreláthatóan 2012-ig kezdi el működését, a beruházás értéke 14,7 millió euró, 80 főnek ad munkát - közölte a vállalat kedden.

A HENKEL   Adhesive Technologies (Ragasztás Technológiák) új, modern ragasztóanyag gyárat hoz létre Tatabányán, amellyel gyártási kapacitását erősíti különösen az elektronikai területen fejlődő közép-kelet-európai régióban. A tatabányai üzembe a termelést három gyárból telepíti át a Henkel. Egy lengyel gyár egy része és egy angliai üzem termelése kerül Magyarországra, valamint a Henkel Magyarország Kft. jelenlegi, váci ragasztógyárának termelése is az új üzembe költözik.

Bővebben...

 

Kötelező lesz a passzívház

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Az Európai Unióban megállapodás született, miszerint 2020-tól kötelező minden új házat a passzívház technológiával megépíteni.

Az Európai Unió tagállamaiban épült minden új épületre érvényes a 2010 elején elfogadott energiaszabvány, melynek célja az építmények energiafelhasználásának minimalizálása. Az energiával való takarékoskodás e formája környezetvédelmi szempontból rendkívül hatékony, emellett pedig a passzívház technológiával épített épületek kiadásai gyakorlatilag nullára redukálhatóak.

A határozat szerint az energiaszabvány 2018 végétől a közszférában, 2020 végétől pedig a magánszférában épülő új építményre is érvényes lesz. A szabványt elfogadó bizottság úgy véli: 8 év átfutási idő elegendő minden tagállamnak, hogy megkezdje a szabályok fokozatos bevezetését, illetve törvénybe iktatását.

Arról, hogy kapnak-e állami támogatást a beruházók, akik nem rendelkeznek megfelelő alaptőkével az átlagosnál jóval nagyobb anyagköltséget kívánó passzívház megépítéséhez, még nem született döntés.

A megállapodás arról sem rendelkezik, hogy kötelező-e és miképpen a későbbiekben az épületek felújítása.

 

Forrás:www.szabadfold.hu

Módosítás dátuma: 2010. november 02. kedd, 15:16

 

52. oldal / 56

Bejelentkezés

Keresés a honlapon

Szavazások

Hirdetés

Kiemelt weblapok:
Hirdetés
Cégünk internetes áruháza